Členstvo v eurozóne nemožno zrušiť, upozorňuje Európska komisia

05.01.2015 Celý región

Brusel 5. januára (TASR) - Členstvo v eurozóne nemožno zrušiť, je neodvolateľné. Upozornila dnes hovorkyňa Európskej komisie (EK) Annika Breidthardtová v reakcii na špekulácie o možnom odchode Grécka z menovej únie, ktoré sa začali šíriť v súvislosti s vypísaním predčasných volieb v krajine na 25. januára. Informovala o tom agentúra DPA.

Grécky parlament totiž koncom decembra ani v treťom kole nezvolil nového prezidenta. Podľa ústavy sa v takomto prípade musia konať predčasné voľby. Voliči budú 25. januára rozhodovať, kto povedie krajinu ohrozenú bankrotom. Prieskumy pritom signalizujú, že voľby vyhrá radikálna ľavicová opozičná strana Syriza. Jej líder Alexis Tsipras však odmieta ďalšie úsporné opatrenia a sľúbil voličom, že prinúti veriteľov "tancovať podľa gréckej hudby", a nie naopak, ako to bolo doteraz. Zavádzanie reforiem a ďalších škrtov vo výdavkoch je pritom podmienkou pre vyplatenie poslednej splátky zo záchranného úveru pre Grécko aj pre ďalšiu pomoc zadlženej krajine po jej vystúpení zo záchranného programu.

V nemeckých médiách sa však minulý týždeň objavili správy, že podľa vlády v Berlíne by eurozóna teraz zvládla odchod Grécka, ak sa s veriteľmi nedohodne na pokračovaní ozdraveného procesu, ktorý naordinovali jeho ekonomike. To rozbúrilo situáciou na finančných trhoch. Kurz eura dnes dopoludnia klesol oproti doláru takmer na 9-ročné minimum.

Breidthardtová sa odmietla vyjadriť k špekuláciám v súvislosti s gréckym odchodom z eurozóny, uviedla len, že jediné oficiálne vyhlásenie, ktoré možno považovať za dôležité, je termín konania gréckych volieb, a to 25. januára.

Dodala, že euro zostáva a udrží sa, keďže už v predchádzajúcich rokoch ukázalo svoju odolnosť.

Aj Steffen Seibert, hovorca nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, dnes oznámil, že vláda nezmenila svoj postoj k členstvu Grécka v eurozóne. A vyhlásil, že Berlín chce, aby Atény zostali členom menového bloku. Dodal, že cieľom Nemecka je stabilizovať a posilniť eurozónu so všetkými 19 členskými štátmi, vrátane Grécka.
 

Vyberte región